Híreink

Az "Év Loxone Projektje 2022" verseny 3. helyezés

Az
Az épületautomatizálás egyre hangsúlyosabb szerepet kap egy mai épület kialakítása során. Számos műszaki kihívással találkozhatunk mind villamos, mind a gépészeti oldalon, melyek mára funkcionalitásukban szorosan összeforrtak. Az általunk preferált automatizálás, a Loxone, ezekre a problémákra kínál megoldást, az energiatakarékosság, a kényelem és az egyszerű használhatóság kombinációjával.

Az épületautomatizálási projektek sikere nagyban függ az említett redszerek megfelelő integrálásától és az adott épüre jellemző automatikai megoldások megfelelő adaptálásától. 

 

Ezen szempontok  figyelembe vételével a Verdom Kft, a  Loxone termékek magyarországi disztributora az idei évben is meghirdette "Az év Loxone projektje 2022" elnevezésű versenyét. 

2022-ben is több érdekes és egyedi kihívásokkal teli  munkához volt szerecsénk, de a benevezett projektmunka minden tekintetben figyelemre méltónak tűnt e nemes megméretteshez. 

 

A siker nem maradt el, dobogós helyre értékelték a munkánkat.

 

Ha érdekelnek a részletek, kérlek olvasd tovább blogbelegyzésünket!

 

 

Balatoni nyaraló projekt

 

2020-ban egy régi kedves ügyfelem azzal a megbízással keresett meg, hogy készítsük el a Balatonon építendő családi nyaralójuk villamos rendszereinek koncepció tervét. Az igények felmérést követően megkezdtük a szakági egyeztetéseket.

 A megálmodott nyaraló

Világítás:

A belsőépítészeti tervekbe, ahova lehetett, beemeltük a Loxone gyártmányú süllyesztett spotokat, melyek ugyanúgy fényerőszabályozhatóak, mint a LED szalagos világítások. A Loxone lámpatestek nagyban hozzájárultak a világítási képek finomhangolásához és a különféle üzemállapotokhoz való optimális alkalmazkodáshoz. A Loxone spotokhoz formában illeszkedő Loxone süllyesztett jelenlét érzékelőkkel további számos automatizálási folyamatot tudtunk megvalósítani, ötvözve ezzel a kényelmi funkciók és takarékossági irányelveket.

Így az esti mozgáskor más fényerővel kapcsolnak fel a nappali, a közlekedő és a fürdő világítások, mint éjjel lefekvés után, ha mégis dolgunk akad valamelyik említett helységben.

 

 

 Nappali étkező konyha

Fűtés hűtés:

Hamar kiderült, hogy a klasszikus gépészeti megoldások túl sok értékes és hasznos helyet vennének el az élettérből, így átgondolva a lehetőségeket, az épületben elektromos padlófűtés és Vaillant hűtő-fűtő klímaberendezések kerültek kialakításra.

A padlófűtéseket és a klímákat a Loxone intelligens hőmérsékletszabályzó blokkjai a beállított gazdaságossági prioritások figyelembevételével kezelik. Az elektromos padlófűtés felületi hőmérséklet szabályzására érzékelőket használtunk, így beállíthatóvá vált a különböző fajtájú padlókra megengedhető maximum felületi hőmérséklet is.

A helységek hőmérsékletét azok a Loxone okos kapcsolók mérik, amiket a világításra, árnyékolásra és az audio rendszer vezérlésére is használtunk.

Loxone okos kapcsoló

A Loxone Touch Tree kapcsolóinak használatával nem volt szükség kapcsolók tucatjainak egymás mellé építésére, mivel egy kapcsoló minden funkciót képes kapcsolni és még szobatermosztátként is működik.

 

Szellőzés

A helységekbe a friss levegőt a decentralizált Leaf hővisszanyerős szellőzők egymással összehangolt módon szállítják. A megfelelő klíma elérését gazdaságosan az intelligens helység hőmérséklet szabályzó blokkok parancsain túl, a szellőző rendszer mellet az automatikus árnyékolás vezérlők együttes logikai kapcsolatával értük el.

 Szoba

A helységekben elhelyzet fali Loxone Touch Tree kapcsolókkal lehetőség nyílik a többzónás multiroom audio rendszer kezelésére is. A zenelejátszás mellett becsengetési, riasztási, és egyéb információs üzenetek is megjeleníthetőek a hangszórók segítségével.

 

Az audiorendszer kialakításának köszönhetően a Loxone kaputelefon tökéletesen integrálhatóvá vált az épületautomatikai rendszerünkbe. A kaputelefon mellett a beléptetési feladatokat a mobil applikáción felül az ingatlanhatáron elhelyezett NFC Code Touch Tree kódkapcsoló is ellátja, így biztosítja a rendszer által is felügyelt elektromos kapuk és ajtók vezérlését.

 Lépcsőház

Az épület tetőszerkezetén elhelyezett 17 kW-os Smart napelemes rendszer bőven ellátja, kiszolgálja az épület villamos energiaigényét. A SolarEdge smartmeter Loxone programmal történő monitorozásával lehetőség nyílik a különböző villamos fogyasztók optimális üzemeltetésére.

A villamos használati melegvíz tárolót, a rendelkezésre álló energia és a házban fellépő melegvíz igény alapján több fokozatban kapcsolhatjuk.

A gépészeti térben Loxone vízbetörés érzékelő került telepítésre, így képesek vagyunk a vízkárok időbeni jelzésére, minimalizálására, illetve megfékezésére. Az automatikai rendszer értesítés küldési lehetőségeinek köszönhetően számos információt küldünk az ügyfelünk telefonjára. Ilyen például a szennyvíz átemelő berendezés meghibásodásáról szóló figyelmeztetés, a hálózati áramellátásban keletkező kiesés jelzése, vagy a riasztási események továbbítása.

 Terasz

Az épületbe telepített riasztórendszert bekötve az épületautomatikába és azt kiegészítve a meglévő Loxone jelenlét érzékelők információival teljes biztonságban tudhatjuk az ingatlant. A Loxone webfelületéről folyamatos információt kapunk az épület állapotáról, illetve a riasztási naplózásnak köszönhetően könnyen felderíthetőek a nem kívánt események.

 

A kertben található zöldövezet szépségéről a Loxone programba létrehozott öntözőrendszer logika gondoskodik. Az időjárás állomás és időjárás előre jelző szolgáltatás segítségével öntöző vizet spórolhatunk, téli időben a hidegre kényes növények fagyvédelmét pedig elektromos fűtéssel tudjuk biztosítani a környezeti hőmérséklettől függően.

 

A munkák 2021-ben kezdődtek meg és ezt követte 2022-ben egy sikeres műszaki átadás.

 

Nagyon szépen köszönjük kedves ügyfelünk megtisztelő bizalmát, hogy erre a projektre is minket választott, illetve köszönjük a magyarországi Loxone képviselőnek, a Verdom Kft-nek, hogy lehetőséget biztosított a megmérettetésre.

Pócza Roland

2023. február 27. vissza