Híreink

Építkezés, villanyszerelés, jogi helyzet

Építkezés, villanyszerelés, jogi helyzet
Kedves Olvasó! Engedjétek meg, hogy először egy új építés engedélyezésével és tervezési kérdéseivel kapcsolatos villamos témáról előírásokról essen szó! Mint minden valamirevaló építést, úgy a villamos építést is gondos tervezés előzi meg. Meg kell gondolnunk, hogy milyen villamos berendezéseket, technikákat, technológiát szeretnénk alkalmazni.

Át kell értékelnünk, hogy a villamosságon túl milyen gépészeti berendezéseket, árnyékolókat, fűtési rendszereket szeretnénk beépíteni. Erre azért van szükség, mert manapság az árnyékolásnak is van több féle típusa, mint pl.: redőny, zsaluzzia, (raffstor), naproló, stb...
Ugyanígy a fűtési rendszerek sem merülnek ki a gáz, vagy a vegyeskazán adta lehetőségekkel, hiszen egyre elterjedtebbek a gázfűtésnél hatékonyabb, villannyal működő hőszivattyús rendszerek, vagy akár a bekerülési összegét tekintve verhetetlen árú fűtési rendszer, az elektromos fűtőfilm.
Jól láthatjuk tehát, hogy van mit átgondolni úgy, hogy a konnektorok és kapcsolók elhelyezésén még nem is gondolkodtunk. Ezek a villamos fogyasztók fogják meghatározni az épületünk energia igényét. Ezek ismeretében kell meghatároznunk, hogy 1 fázisú, vagy 3 fázisú villamos rendszert alakítunk-e ki. Ezek ismeretében tudjuk elkezdeni a villamos kiviteli tervek készítését ami alapján a szerelés megtörténik.
Fontos ügyelni arra, ha az épületünk energiaszükséglete 7kW-nál nagyobb, azaz a beépített villamos fogyasztók teljesírtménye ezt meghaladja, akkor villamos kiviteli terv szükséges!
Ezt AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZÉSI TEVÉKENYSÉGRŐL 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szabályozza. A konkrét feltétel a 2. c. bekezdésében olvasható. A villamos kivitelezés építési engedélyhez kötött építkezések esetén villamos felelős műszaki vezetéshez kötött. Felelős műszaki vezetést, csak az arra jogosult személy végezheti el.
Ha minden tárgyi és személyi feltétel adott, akkor kezdődhet a munka!

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet

2016. május 5. vissza
Dokumentumok
Fotók